kolmapäev, 23. september 2009

Pärmitaignapirukad


Pärmitaignaga polnud ma päris tükk aega sinasõber. Tarkadest kokaraamatutest antud juhiste järgi tulid minu küpsetised ikka kuidagi kuivad ja maitsetud ning ma olin juba leppinud sellega, et pärmitaignapirukate tegemine pole minu jaoks. Siis aga juhtusin lugema Sille toidublogist tema pärmitaigna retsepti ja tõesti, selle retsepti järgi tulevad väga maitsvad ja pehmed küpsetised, mis isegi järgmisel päeval on veel täiesti värsked.
Antud taignakogusest jätkub tegelikult u. 5 plaaditäie pirukate tegemiseks ja mina tegin toorjuusturulle, sinihallitusjuusturulle, kaneelirulle ning riisi-singipirukaid.


Taigen:
1 pk kuivpärmi või 50 g värsket pärmi
850 g jahu
5 dl piima
1,5 dl suhkrut
1,5 dl õli
0,5 tl soola
2 muna
Toorjuustuäidis:
150 g toorjuustu
1 tl vaniljesuhkrut
2 spl suhkrut
1 munakollane
1 tl sidrunimahla
Määrimiseks:
1 lahtiklopitud muna
Sinihallitusjuustutäidis:
100 g sinihallitusjuustu
Kaneelitäidis:
0,5 dl suhkrut
kaneeli
25 g sulavõid
Riisi-singitäidis:
100 g singikuubikuid
3-4 spl keedetud pudruriisi
2 keedetud muna
soola-pipart


Kuumuta piim käesoojaks, tõsta pliidilt ja sega hulka suhkur ning 400 g kuivpärmiga segatud jahu (kui kasutad värsket pärmi, siis sega pärm suhkruga, lisa  soojale piimale ja pane juurde 400 g jahu). Sega lusikaga ning jäta kaanega kaetud potti 20 minutiks kerkima.
Võta külmkapist munad ja klopi lahti. Tõsta taigen potist suurde kaussi, lisa taignale munad, ülejäänud jahu, sool ja õli. Mikserda taignakonksudega kuni taignast moodustub kausi keskele pall. Puista taignale veidi jahu ning kata siis kauss kaane või toidukilega ning aseta sooja kohta kerkima.
Toorjuustutäidise jaoks mikserda toasoe toorjuust munakollase ja suhkrutega ning lisa sidrunimahl.
Rulli taigen jahusel laual või taignaalusel ristküliku kujuliseks ning määri peale toorjuustutäidis. Keera pikemast küljest rulli ja lõika rull u. 1,5 cm jämedusteks ketasteks. Aseta taignakettad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ning küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit. Toimi samamoodi ka sinihallitusjuusturullide ja kaneelirullidega.
Sinihallitusjuusturullide jaoks rulli pärmitaigen ristkülikukujuliseks ja puista üle riivitud sinihallitusjuustuga. Keera rulli ning lõika 1,5 cm suurusteks ketasteks.
Kaneelirullide tegemiseks sulata või. Rulli taigen ristkülikukujuliseks, määri peale sulavõi ning puista üle suhkru ja kaneeliga. Keera pikemast küljest alates rulli ja lõika 1,5 cm suurusteks tükkideks.
Riisi-singitäidise valmistamiseks purusta köögikombainis singitükid ja keedetud munad. Sega kausis juurde riis ning maitsesta soola ja pipraga. Rulli taigen jahusel laual õhukeseks, aseta teelusikaga peale täidisepätsid, kata taignaga ning vajuta pirukavormi või klaasi abil pirukad. Aseta ahjuplaadile, määri munaga ning küpseta 200 kraadises ahjus u. 15-20 minutit.
Valmis pärmitaignapirukad tuleks asetada suuremasse kaussi või alusele ja katta puhta köögirätikuga.

6 comments:

Anonüümne

Paistab et sul on nende kogustega midagi väga untsu läinud -> 1,5 dl õli <- segane oled või? See mis sul sealt välja tuleb on pigem mingi vedel plõnn aga mitte pärmitaigen. Mis ime läbi sa seda veel rullima pärast peaksid. :P

Ära rohkem sellist jama postita.

Anonüümne

Anonüümne 6. Juuni 2017: küpsetasin selle retsepti järgi ja väga- väga hea tainas, millest tulid head pehmed kringlid ja saiakesed. Ei olnud miskid plönnid- tainas oli väga hästi rullutav ja püsis vormis. Ära lahmi siin, kui pole järgi proovinud! Aitäh, hea retsepti eest!

Christin

nii tore kui on veel keegi kes Sille blogist abi saanud. Mina ei osanud 40 aastat pärmitaigent teha ja nüüd teen endale iga nädal paar korda kukleid- seemnetega, juustuga, kaneeliga. hea ja odav

Muarja

Väga hea retsept! Saiakesed jäävad pehmed ja mahlased!

Nele

Ma olen ka erinevate retseptide järgi teinud ja kunagi ei tea, mis välja tuleb. See pirukate oma töötas aga väga hästi. Saiad jäin nii pehmed!

Unknown

Täiesti fantastiline tainas tuleb selle retsepti järgi. Suoer pehmed pirukad ja kringlid. Minu jaoks on see ka ainus parim retsept😋 Ainult ma lisan veidi rohkem jahu.

Katrini retseptid   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP