esmaspäev, 31. mai 2010

Tort valgešokolaadi-banaanitäidisega

Sünnipäevapeod on nüüd peetud ja lisan siia viimati valminud tordi, mille kaunistasin suhkrumassist kassi ja lõngakeraga. Suhkrumassist kaunistused peaks mõned päevad varem valmis tegema, et need jõuaks kuivada.

kakao-tordipõhi
Immutamiseks:
1 dl piima
1 tl vaniljesuhkrut
Kreem:
1 pk vahukoort
2 sl suhkrut
300 g banaani kohupiimapastat
2 banaani
100 g tükeldatud maasikaid
50 g valget šokolaadi
Kate:
1 pk vahukoort
Kaunistus:
1 pk RUF vahukoorepulbrit
200 g kollast suhkrumassi
25 g valget suhkrumassi
100 g rohelist suhkrumassi
kollast toiduvärvi

Kreemi valmistamiseks vahusta vahukoor suhkruga. Peenesta kahvliga banaanid ja sega kohupiimapastaga, lisa sulatatud valge šokolaad, maasikatükid ja vahukoor.
Lõika tordipõhi 2-ks ja immuta vaniljepiimaga. Määri pool kreemist tordi vahele ja ülejäänud tordi peale. Aseta veidikeseks külmkappi.
Järgmisena kata tordi pealt ja külgedelt vahukoorega. Aseta peale kaunistused ja pritsi äärtesse vahukoort.
Hoia serveerimiseni külmkapis.

reede, 28. mai 2010

Britatort maasikate ja vaniljekreemiga

Brita torti, minu tütre Birgiti lemmiktorti, olen teinud juba aastaid tema sünnipäevaks. Seekord katsetasin pisut teistsugust tordipõhja retsepti, tordi katsin vaniljekreemiga, kaunistasin šokolaadikilega dekoreeritud maasikamaitselise roosa šokolaadiga ja  maasikatega. Tort tuleks valmistada ja serveerida kindlasti samal päeval.

Tordipõhi:
3 munakollast
1 muna
1,5 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl vaniljesuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit
Beseekiht:
3 munavalget
2 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste
Vaniljekreem:
1 pk vahukoort
2 sl suhkrut
300 g maasika kohupiimapastat
1 suur või 2 väikest topsi vaniljepudingit
Vahele ja peale:
500 g maasikaid

Sulata või. Vahusta muna, munarebud ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa sulavõi ja sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning määri tainas ühtase kihina sinna peale.
Vahusta munavalged kõvaks vahuks ning lisa edasi vahustades järk-järgult suhkur. Määri besee taigna peale ja puista üle mandlilaastudega. Küpseta 175 kraadises ahjus alumisel siinil 20 minutit.
Tõsta tordipõhi koos küpsetuspaberiga restile jahtuma ja lükka siis noa või spaatiliga ettevaatlikult küpsetuspaberist lahti.
Vahusta vahukoor suhkruga, sega juurde kohupiimapasta ja vaniljepuding.
Lõika tordipõhi pooleks, tõsta üks pool kandikule ja kata 1/3 kreemiga. Lõika 200 g maasikaid 4-ks ja puista kreemile. Tõsta peale teine tordipõhi, kata kreemiga ning kaunista maasikate ja šokolaadiga.

teisipäev, 25. mai 2010

Tom Kha Gai ehk Tai kookose-kanasupp

Tai köögi  tuntuim supp on ühtlasi ka üks minu lemmikutest. Originaalretseptis tuleks muidugi kasutada sidrunheina, kalganijuurt, kahvrilaimi lehti jm. meie kaubanduses mittesaadaolevaid asju. Õnneks on olemas aga segud, milles need kõik komponendid juba sees olemas ja endal jääb üle ainult meelepärased koostisosad juurde lisada.

4-le

1 pk (50 g)  Tom Kha pastat
500 ml vett
1 purk kookospiima
300 g kanafileed
100 g šampinjone
1/2 punast paprikat
riivitud laimikoort

Kuumuta potis vesi keema ja lisa Tom Kha pasta. Lisa saadud puljongisse kanafileeribad ja mõne hetke pärast ka kookospiim. Kui kanafilee on peaaegu valmis, lisa  paprika-ja seeneviilud. Tõsta valmis supp kaussidesse ja riivi peale laimikoort.

reede, 21. mai 2010

Charlotte tort

Kõige ilusamal kuul aastas, mai lõpus, on minu tütre sünnipäev. Sel nädalavahetusel hakkame sünnipäeva tähistamisega pihta ja valmistasin selleks puhuks kirsitäidisega Charlotte tordi. Kaunistused on valmistatud suhkrumassist ja nende valmistamise õpetuse lisan ka varsti.

Kakao-rullbiskviit:
3 muna
1,5 dl suhkrut
1 dl kartulitärklist
2 sl kakaod
1 tl küpsetuspulbrit
2-3 dl maasika toormoosi
Täidis:
2 dl 35% rõõska koort
300 g vaniljekohupiima
0,5 dl suhkrut
10 g želatiini pulbrit (või 6 želatiinilehte)
3 sl vett
1 purk kivideta kirsikompotti
Kaunistuseks:
1 pk RUF vahukoorepulbrit
125 ml piima
roosat, kollast ja rohelist suhkrumassi

Rullbiskviidi valmistamiseks vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks ja sõelu juurde omavahel segatud kuivained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, kalla taigen ühtlaselt plaadile ja küpseta 225 kraadises ahjus 5-6 minutit. Aseta lauale teine küpsetuspaber, puista sinna veidi suhkrut ja kummuta biskviit sinna peale. Koori ettevaatlikult kasutatud küpsetuspaber pealt ära ja lase rullil hetk jahtuda. Kata biskviit maasikamoosiga, lõika keskelt pooleks ja rulli kokku (saad 2 väikest rullbiskviiti). Hoia rullbiskviite 1 tund külmkapis.
Täidise valmistamiseks paisuta kõigepealt želatiin 3 sl külma veega ja sulata siis kuumaveevannil (kui kasutad želatiinilehti, siis leota neid 10-15 minutit külmas vees, pigista kuivaks ja sulata 0,5 dl keevas vees). Sega kohupiim nõrutatud kirssidega, lisa kiirelt segades sulatatud želatiin ja viimasena lisa juurde vahustatud vahukoor.
Kata kauss või vorm toidukilega. Viiluta rullbiskviit, lao viilud kausi põhja ja äärde ning vala keskele täidis. Pane kausi peale toidukile ja aseta järgmise päevani külmkappi.
Võta ilus kandik, kummuta tort sinna peale ja kaunista. Sega RUF vahukoorepulber piimaga ja vahusta mikseriga vahukooreks. Kata sellega tort ja soovi korral pritsi tordipritsiga kaunistused. Kaunista tort suhkrumassist lilledega.

neljapäev, 20. mai 2010

Lihtne rabarberi-plaadikook

See on üks minu lemmikutest rabarberikookidest. Hästi lihtne valmistada ja selline ehtne kodune rabarberikook.

20-25 tk.

4 muna
2,5 dl suhkrut
5 dl nisujahu
2,5 dl 20% hapukoort
1 tl küpsetuspulbrit
4-5 suurt rabarberivart
suhkrut ja kaneeli

Vahusta munad suhkruga, lisa hapukoor ja  omavahel segatud kuivained. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, vala tainas peale ja kata rabarberiviiludega. Puista peale suhkrut ja kaneeli ning küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit.

teisipäev, 18. mai 2010

Uus veebipood www.tordikaunistused.ee

Mul on rõõm teatada, et  minu uus veebipood Tordikaunistused.ee on avatud . Kaubavalikust leiate väga palju erinevaid kvaliteetseid ja professionaalseid tordikaunistusi, tooraineid ja töövahendeid. Kõik veebipoes pakutavad kaubad on kohe olemas ja jõuavad tellijani paari päevaga. Tordikaunistusvahendite valik täieneb pidevalt ja et uuest kaubast esimesena teada saada, on soovitav ennast kasutajaks registreerida.
Ootan kõiki uudistama ja ostlema :))

Rabarberi-mandli muffinid

Võrratud mandlilaastudega rabarberimuffinid valmivad imelihtsalt - sega vaid paari minutiga taigen, küpseta 20 minutit ahjus ja naudi siis tassikese kohvi või klaasikese piima kõrvale.

12 tk

3,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl suhkrut
0,5 dl fariinsuhkrut
1 tl kaneeli
näpuotsatäis soola
1 dl mandlilaaste
1 muna
1,5 dl piima
1 dl õli
3 dl tükeldatud rabarbereid

Sega omavahel kuivained. Klopi lahti muna, lisa piima ja õli. Vala munasegu kuivainete hulka ja sega hulka rabarberid. Tõsta tainas muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadi juures 20 minutit. Serveeri koos rabarberijäätisega.

pühapäev, 16. mai 2010

Idamaised kanafileevardad

Nädalavahetusel olid nii ilusad ilmad ja loomulikult tekkis kohe mõte aias grillida. Tavaliselt oleme ostnud poest grill-liha (eriti head on Jaani Lihapoe omad), aga seekord tegin üle pika aja ise.  Lihtne ja kiirelt valmiv marinaad annab kanafileele mahlasust ja on kergelt vürtsikas. Marineerida võiks vähemalt 4-6 tundi, siis on kanaliha piisavalt maitsestunud.

4-le

6 broilerifileed (või kintsuliha)
1 sl õli
1 laimi koor ja mahl
3 küüslauguküünt
2 sl magusat tšillikastet
2 sl Teriyaki kastet (või sojakastet)

Sega omavahel õli, laimimahl, riivitud laimikoor, purustatud küüslauguküüned, magus tšillikaste ja teryaki kaste. Tükelda kanafileed väiksemateks tükkideks ja sega marinaadiga. Pane marinaadis kana kaanega karpi või kilekotti ja aseta külmkappi vähemalt 4 tunniks. Grilli ja paku kõrvale värsket salatit :)

reede, 14. mai 2010

Rabarberijäätis krõbedate mandlitega

Rabarberist saab igasuguseid põnevaid magustoite teha ja minu esimeseks katsetuseks oli rabarberijäätis. Baasretseptina kasutasin Nigella Lawsoni Granaatõunajäätise retsepti, kuid vähendasin tunduvalt suhkru kogust, sest nende magusroad on meie maitse jaoks liiga magusad :)

1 L

Rabarberimoos:
300 g rabarberit
1 dl suhkrut
0,5 dl vett
Jäätis:
100 g tuhksuhkrut
400 ml 35% rõõska koort
Mandlilisand:
0,75 dl nisujahu
50 g võid
0,5 dl mandlilaaste
0,5 dl suhkrut

Kõigepealt valmista ette rabarberid - koori ja tükelda ning pane koos vee ja suhkruga potti. Kuumuta keemiseni ja hauta siis vaiksel tulel 15-20 minutit, kuni rabarber on moosiks keenud. Jahuta ning aja siis rabarberimoos läbi sõela.
Mandlilisandi jaoks haki või, jahu, suhkur ja mandlilaastud purutaoliseks massiks. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puista segu sinna peale. Küpseta 200 kraadises ahjus 5-7 minutit. NB! Hoia neil silma peal, krõbe mandlisegu küpseb kiiresti ja võib kõrbema minna!
Jäätise valmistamiseks pane köögikombaini läbi sõela aetud rabarberimoos, tuhksuhkur ja rõõsk koor ning vahusta kuni vahukoor moodustab pehmed tipud. Pudista käevahel mandlisegu väikesteks tükkideks ja sega jäätise hulka. Kalla jäätisesegu külmakindlasse plastkarpi ning aseta vähemalt 4 tunniks sügavkülma.
Maiusta niisama või paku koos rabarberiküpsetistega.

neljapäev, 6. mai 2010

Koorikleivad

Ma olen vist üks vähestest hobikokkajatest, kes ei ole veel juuretisega ise leiba küpsetanud ja kui ausalt öelda, siis ei ole mul lähiajal plaanis seda teha ka :) Lihtsalt sellepärast, et see tundub kuidagi nii keeruline ja ma ei viitsi mitmeid tunde köögiorjuses veeta.
Kes aga tahaks oma peret maitsvate pärmiga kergitatud koorikleibadega üllatada, siis selle retsepti järgi valmistatud leivakesed on ahjusoojalt superhead. Lisasin siia ka paar täidise varianti, mida soovitan kindlasti proovida.

1 pk kuivpärmi
7 dl rukkijahu
2 dl nisujahu
2 tl soola
5 dl käesooja vett
1,5 sl vedelat mett
Leibade vormimiseks:
1 dl rukkijahu
Täidis 1:
2 dl hakitud soolaseeni
1 sl Meira röstsibulahelbeid
(või 1 väike sibul)
3 sl riivitud juustu
soola-pipart
Täidis 2:
200 g suitsuliha

Vala vesi kaussi ja lisa 4 dl rukkijahu, millesse on segatud kuivpärm. Sega ühtlaseks massiks ja lase kinnikaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida.
Kerkinud taignale lisa ülejäänud rukki-ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas peabki jääma vedel. Võta lusikaga soovitud suurusega ports tainast, raputa peale rukkijahu ja vormi jahuste käte abil lamedaks kettaks. Soovi korral võid leivakesed täita seene või suitsulihatäidisega.
Vormitud leivad pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase neil rätiku all kerkida kuni ahi soojeneb. Küpseta 225 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni leivad on ilusad helepruunid. Valmis leivad tõsta restile ja lase neil rätiku all jahtuda.

Maapähklivõiküpsised valge šokolaadiga

Tõeliselt maitsvad maheda maapähklimaitsega pehmed küpsised, mille sees on peidus magus valge šokolaad. Ma tean küll, et maapähklivõi pole vist kuigi vabalt saadaolev kaup, aga kui teil õnnestub seda kuskilt leida, siis soovitan kindlasti neid küpsiseid teha.

40-50 tk

5,5 dl nisujahu
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 sl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
0,5-1 dl tükeldatud valget šokolaadi
2 dl maapähklivõid
2 muna
2 dl piima
1 dl õli


Sega omavahel jahu, suhkur, küpsetuspulber, sool, vanillsuhkur ja šokolaaditükid.. Teises kausis vahusta omavahel maapähklivõi, munad, piim ja õli ühtlaseks seguks. Vala juurde kuivained ja sega kergelt läbi.
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga. Veereta käte abil taignast pallikesed ja pane küpsetuspaberile. Küpseta 180 kraadises ahjus 10-15 minutit, kuni küpsised on ilusa kuldse jumega.

Katrini retseptid   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP