Koorikleivad
Ma olen vist üks vähestest hobikokkajatest, kes ei ole veel juuretisega ise leiba küpsetanud ja kui ausalt öelda, siis ei ole mul lähiajal plaanis seda teha ka :) Lihtsalt sellepärast, et see tundub kuidagi nii keeruline ja ma ei viitsi mitmeid tunde köögiorjuses veeta.
Kes aga tahaks oma peret maitsvate pärmiga kergitatud koorikleibadega üllatada, siis selle retsepti järgi valmistatud leivakesed on ahjusoojalt superhead. Lisasin siia ka paar täidise varianti, mida soovitan kindlasti proovida.
1 pk kuivpärmi
7 dl rukkijahu
2 dl nisujahu
2 tl soola
5 dl käesooja vett
1,5 sl vedelat mett
Leibade vormimiseks:
1 dl rukkijahu
Täidis 1:
2 dl hakitud soolaseeni
1 sl Meira röstsibulahelbeid
(või 1 väike sibul)
3 sl riivitud juustu
soola-pipart
Täidis 2:
200 g suitsuliha
Vala vesi kaussi ja lisa 4 dl rukkijahu, millesse on segatud kuivpärm. Sega ühtlaseks massiks ja lase kinnikaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida.
Kerkinud taignale lisa ülejäänud rukki-ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas peabki jääma vedel. Võta lusikaga soovitud suurusega ports tainast, raputa peale rukkijahu ja vormi jahuste käte abil lamedaks kettaks. Soovi korral võid leivakesed täita seene või suitsulihatäidisega.
Vormitud leivad pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase neil rätiku all kerkida kuni ahi soojeneb. Küpseta 225 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni leivad on ilusad helepruunid. Valmis leivad tõsta restile ja lase neil rätiku all jahtuda.
Kes aga tahaks oma peret maitsvate pärmiga kergitatud koorikleibadega üllatada, siis selle retsepti järgi valmistatud leivakesed on ahjusoojalt superhead. Lisasin siia ka paar täidise varianti, mida soovitan kindlasti proovida.
1 pk kuivpärmi
7 dl rukkijahu
2 dl nisujahu
2 tl soola
5 dl käesooja vett
1,5 sl vedelat mett
Leibade vormimiseks:
1 dl rukkijahu
Täidis 1:
2 dl hakitud soolaseeni
1 sl Meira röstsibulahelbeid
(või 1 väike sibul)
3 sl riivitud juustu
soola-pipart
Täidis 2:
200 g suitsuliha
Vala vesi kaussi ja lisa 4 dl rukkijahu, millesse on segatud kuivpärm. Sega ühtlaseks massiks ja lase kinnikaetult soojas kohas 1,5 tundi kerkida.
Kerkinud taignale lisa ülejäänud rukki-ja nisujahu, sool ja mesi ning sega hoolikalt läbi. Tainas peabki jääma vedel. Võta lusikaga soovitud suurusega ports tainast, raputa peale rukkijahu ja vormi jahuste käte abil lamedaks kettaks. Soovi korral võid leivakesed täita seene või suitsulihatäidisega.
Vormitud leivad pane küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase neil rätiku all kerkida kuni ahi soojeneb. Küpseta 225 kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni leivad on ilusad helepruunid. Valmis leivad tõsta restile ja lase neil rätiku all jahtuda.
3 comments:
neid proovin kindlasti.
Lihtne teha ja tõesti väga head :)
Sain neid ühe sõbra juures maitsta, kindlasti proovin ka ise, aitäh!
Postita kommentaar