kolmapäev, 10. märts 2010

Calzone ehk pitsapirukas

Minu blogipidamisse tekkis väike paus, kuid põhjuseks polnud mitte ideede ja uute retseptikatsetuste puudumine, vaid hoopis üks mõnus ja ootamatu soojamaareis. Nüüd olen aga tagasi ja toimetan jälle rõõmsalt oma koduköögis.
Meie peres on kõik suured pitsafännid ja tavaliselt ma olengi teinud kas õhukese põhjaga või pannipitsat. Seekord aga proovisin valmistada hoopis calzone´t ehk Itaaliapärast pitsapirukat. Täidises kasutasin ricotta´t ehk tervisekohupiima ning salaamit ja pipralihaviile.

2 suurt pirukat

Tainas:
1,5 tl kuivpärmi
7 dl nisujahu
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
0,75 dl oliivõli
2,25 dl sooja vett
Täidis:
250 g ricottat
1 keskmine sibul
1 suurem küüslauguküüs
1 sl õli
1 suurem tomat
kuivatatud basiilikut
soola
100 g õhukesi salaamiviile
100 g õhukesi pipralihaviile
200 g juustu (nt. mozzarellat või tavalist juustu + parmesani)

Sega jahu hulka kuivpärm, sool ja suhkur. Lisa käesoe vesi ja oliivõli ning sõtku pehmeks ja elastseks taignaks. Väga mugav on seda teha köögikombainis.
Puista taignale peale veidi jahu, kata rätikuga ning jäta sooja kohta 1-1,5 tunniks kerkima.
Täidise valmistamiseks haki sibul ja küüslauk väikseteks tükkideks ning hauta pannil vähese õliga pehmeks.
Koori tomat, eemalda seemnetega osa ja haki viljaliha. Sega kausis ricotta hulka hautatud sibul ja küüslauk, tomatitükid ning maitsesta kuivatatud basiiliku ning soolaga.
Jaota kerkinud tainas 2-ks. Rulli üks taignapall 30-40 cm läbimõõduga ümmarguseks kettaks. Kata üks taignapool poole koguse ricottatäidisega, laota peale salaamiviilud ja puista üle poole koguse juustuga. Tõsta üle teine taignapool, nii et saad poolkuu kujulise piruka. Vajuta piruka lahtine külg kahvli abil korralikult kinni ja tõsta pirukas ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjupanni ühele poolele.
Rulli ka teine taignapall kettaks. Aseta ühtlaselt peale teine osa ricottatäidisest, laota peale pipralihaviilud ja ülejäänud juust. Tõsta peale teine taignapool, pigista otsad kinni ja tõsta küpsetusplaadile esimese piruka kõrvale. Lase 15 minutit kerkida. Torka kahvliga mõlema calzone peale augud ja määri õliivõliga.
Küpseta 225 kraadises ahjus alumisel siinil 15 minutit. Valmis calzoned kata puhta rätikuga ja enne serveerimist lase neil veidi jahtuda.

0 comments:

Katrini retseptid   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP