kolmapäev, 2. september 2009

SUSHI


Tundub, et sushi on kujunenud lausa ultramoodsaks suupisteks, nii et lausa igas teises pubis ja lounge´s võib seda Jaapani köögi tuntuimat pala tellida. Siiski soovitan hoopis sõbrad külla kutsuda ja koos ühe mõnusa sushiõhtu korraldada. Kui sushiriis pisut varem valmis teha, siis maki ja nigiri valmistamine võtab vaid mõne minuti. Minu retseptid pärinevad Oma Maitse mai 2007 ajakirjast, aga sushivalmistamise detailsemat infot ja videosid saab vaadata kasvõi YouTube´st. Julget pealehakkamist!


Sushiriis

2,5 dl pudruriisi (või spets sushiriisi, aga see on tunduvalt kallim ja tegelikult vahet pole)
300 ml vett
Maitsestamiseks:
2 spl riisiäädikat
0,5 tl soola

Pane riis suurde kaussi, vala peale külm vesi ja krudista riisiterasid, et nende pind paremini puhastuks. Korda seda tegevust u. 4-5 korda. Seejärel jäta riis puhtasse vette u. 30 minutiks paisuma. Nõruta riisiterad ja aseta koos 300 ml külma veega potti. Aseta peale kaas ja keeda tasasel tulel u. 20 minutit, siis tõsta pott tulelt ja aseta kaane alla puhas käterätik. Lase riisil jahtuda leigeks, vala siis madalasse kaussi ja maitsesta riisiäädika-soola seguga.
Minu kogemus näitas, et riis kippus potipõhja kinni jääma ja seetõttu pidin lisama pisut vett juurde. Õigesti valmistatud riis peab jääma hästi kleepuv!

Lõhe ja kurgiga makisushi

2 norilehte
valmiskeedetud sushiriisi
värsket lõhefileed
värsket kurki
wasabi´t

Aseta sushimatile norileht. Paiguta riis ühtlase õhukese kihina norile, jättes ülemise serva u. 0,5 cm ulatuses katmata. Alumisest servast u. 1 cm kaugusele määri hästi õhukese triibuna wasabi´t ja sinna peale aseta lõhe ning kurgiribad. Keera nori bambusmati abil rulli. Aseta rull ootele ja valmista samamoodi ka teine. Nüüd lõika ära mõlema norirulli otsad, siis lõika rull poolitamisvõttega kaheksaks võrdseks osaks. Serveeri koos sojakastme ja wasabi´ga.

Lõhega nigiri

valmiskeedetud sushiriisi
värsket lõhefileed
wasabi´t

Lõika lõhefileest õhukesed viilud. Vooli riisist väikesed padjakesed, määri peale pisut wasabi´t ja aseta peale lõheviil. Serveeri koos sojakastme ja wasabi´ga.

NB! Wasabi on väga-väga tugeva maitsega (umbes midagi sinepi ja mädarõika vahepealset), nii et doseerimisel olla ettevaatlik, muidu võib silmist ohtralt pisaraid voolama hakata :)

0 comments:

Katrini retseptid   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP