Jõulud on nüüd õnnelikult möödas ja heast-paremast tükiks ajaks isu täis söödud :) Nagu kõik tublid perenaised, tegelesin ka mina jõululauahõrgutiste valmistamisega ning nüüd on aega ka blogisse mõned uued retseptid lisada.
Kuigi selle rullbiskviidi koostisosade nimekiri näib pikk, on valmistamine tegelikult lihtne. Karamellkastme soovitan kindlasti teha, sest just see annab rullile huvitava maitse.
10-12 tk
Rullbiskviit:
3 muna
1 dl suhkrut
3 sl jahu
3 sl (maisi)tärklist
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
2-3 dl pohla-õunamoosi või pohla toormoosi
2 dl vahukoort
100 g toorjuustu
1 tl vanillsuhkrut
1 tl kaneeli
2 sl suhkrut
Karamellkaste:
1,5 dl vahukoort
1 dl fariinsuhkrut
2 tl võid
Kaunistuseks:
pohli
valge šokolaadi graanuleid
hõbedasi suhkrukuule
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sõelu juurde omavahel segatud kuivained ja sega taignaks. Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ning vala taigen ühtlase kihina sinna peale. Küpseta 200 kraadi juures 6-7 minutit. Pane lauale teine küpsetuspaber ning puista peale natuke suhkrut. Võta ahjust valmis biskviit ja kummuta küpsetuspaberile. Niisuta pealmist küpsetuspaberit veega ja eemalda ettevaatlikult paber.
Kreemi valmistamiseks vahusta vahukoor suhkruga. Sega toasoe toorjuust kaneeli ja vanillsuhkruga, lisa vahukoor. Määri biskviidile pohlamoos ja moosi peale vahukoore-toorjuustukreem. Keera biskviit rulli ja rull küpsetuspaberi sisse. Aseta 3 tunniks kuni üleöö külmkappi.
Karamellkastme jaoks kuumuta potis vahukoor ja fariinsuhkur ja lase 20 minutit vaiksel tulel podiseda. Lisa või ja tõsta jahtuma.
Aseta rullbiskviit serveerimisalusele. Tõsta lusikaga peale veidi jahtunud karamellkastet ning kaunista pohlade ja šokolaadigraanulitega.
pühapäev, 27. detsember 2009
Valge šokolaadi-pohlatort
Kasutasin selle jõulutordi tegemiseks suhkruga segatud sügavkülmutatud pohli. Valge šokolaadi magus maitse ja pohlade mõrkjus sobivad piparkookidest tordipõhjaga ideaalselt. Lisaks näeb tort väga kaunis välja ja on lihtne valmistada.
Põhi:
180 g piparkooke või šokolaadiküpsiseid
75 g sulavõid
Täidis:
300 g vanilje-kohupiimapastat
2 dl vahukoort
150 g valget šokolaadi
3 tl želatiini
3 sl vett
2 dl pohli
Kaunistuseks:
1 dl pohli
hõbedasi suhkrukuule
šokolaadigraanuleid
Kata 24-26 cm lahtikäiva tordivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Purusta piparkoogid, sega sulavõiga ja suru koogivormi põhja. Vahusta vahukoor, sega kohupiimapastaga ja sulatatud valge šokolaadiga. Paisuta želatiin 3 sl külmas vees ja sulata siis kuumaveevannil. Lisa kreemi hulka, sega hoolega ning viimasena puista juurde pohlad. Vala kreem piparkoogipõhjale. Aseta tort 3 tunniks kuni üleöö külmkappi. Enne serveerimist puista peale pohlad ja teised meelepärased kaunistused.
Põhi:
180 g piparkooke või šokolaadiküpsiseid
75 g sulavõid
Täidis:
300 g vanilje-kohupiimapastat
2 dl vahukoort
150 g valget šokolaadi
3 tl želatiini
3 sl vett
2 dl pohli
Kaunistuseks:
1 dl pohli
hõbedasi suhkrukuule
šokolaadigraanuleid
Kata 24-26 cm lahtikäiva tordivormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Purusta piparkoogid, sega sulavõiga ja suru koogivormi põhja. Vahusta vahukoor, sega kohupiimapastaga ja sulatatud valge šokolaadiga. Paisuta želatiin 3 sl külmas vees ja sulata siis kuumaveevannil. Lisa kreemi hulka, sega hoolega ning viimasena puista juurde pohlad. Vala kreem piparkoogipõhjale. Aseta tort 3 tunniks kuni üleöö külmkappi. Enne serveerimist puista peale pohlad ja teised meelepärased kaunistused.
neljapäev, 24. detsember 2009
Cesari salat avokaadoga
Cesari salat on minu lemmiksalat ja mulle meeldib siia salatisse alati suistukana lisada. Seekord lisasin ka avokaadot ja salat tuli tõeliselt maitsev. Sobib nii pidupäevaks (siis tuleks küll topeltkogus teha) kui puhkepäeva õhtuks veini kõrvale serveerida.
4-le
1 pott Frillice salatit
1 suitsukanakoib
1 avokaado
2 keedetud muna
Parmesani juustu
2 röstsaiaviilu
oliivõli
Nirista röstsaiaviiludele veidi oliivõli ja puista peale natuke soola. Rösti ahjus kuldpruuniks ja lõika kuubikuteks. Rebi salatilehed väiksemaks ja aseta suuremale vaagnale. Tükelda suitsukanakoib, poolita avokaado, eemalda kivi ja võta teelusikaga viljaliha välja, lisa salatile. Koori keedetud munad, lõika sektoriteks ning lao salatile. Kõige peale puista röstsaiakrutoonid ning parmesanilaastud ja nirista peale oliivõli.
4-le
1 pott Frillice salatit
1 suitsukanakoib
1 avokaado
2 keedetud muna
Parmesani juustu
2 röstsaiaviilu
oliivõli
Nirista röstsaiaviiludele veidi oliivõli ja puista peale natuke soola. Rösti ahjus kuldpruuniks ja lõika kuubikuteks. Rebi salatilehed väiksemaks ja aseta suuremale vaagnale. Tükelda suitsukanakoib, poolita avokaado, eemalda kivi ja võta teelusikaga viljaliha välja, lisa salatile. Koori keedetud munad, lõika sektoriteks ning lao salatile. Kõige peale puista röstsaiakrutoonid ning parmesanilaastud ja nirista peale oliivõli.
kolmapäev, 23. detsember 2009
Ilusa hommiku mustikamuffinid
Ülimaitsvad tervislikud mustikamuffinid, mille valmistamine käib kiiremini kui hommikupudru tegemine.
12 tk
3 dl nisujahu
1 dl rukkijahu
0,5 dl nisukliisid
0,5 dl kaerahelbeid
1 sl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 dl suhkrut
1 sl fariinsuhkrut
1 muna
2,5 dl piima
0,5 dl õli
2 dl mustikaid (sügavkülmutatud)
Sega omavahel kuivained, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Klopi lahti munad, lisa piim ja õli ning kalla jahusegu hulka ning sega kokku. Viimasena lisa kiirelt mustikad. Jaota segu (võiga määritud) muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
12 tk
3 dl nisujahu
1 dl rukkijahu
0,5 dl nisukliisid
0,5 dl kaerahelbeid
1 sl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 dl suhkrut
1 sl fariinsuhkrut
1 muna
2,5 dl piima
0,5 dl õli
2 dl mustikaid (sügavkülmutatud)
Sega omavahel kuivained, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Klopi lahti munad, lisa piim ja õli ning kalla jahusegu hulka ning sega kokku. Viimasena lisa kiirelt mustikad. Jaota segu (võiga määritud) muffinivormidesse ja küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
neljapäev, 17. detsember 2009
Šokolaadi-pähkilküpsised
Imehead krõbedad küpsised, millest jätkub kohe mitmeks päevaks maiustada. Sobivad hästi ka sõpradele-tuttavatele jõulukingituseks, eriti kui katta pealt šokolaadiglasuuriga ja kaunistada kas pähklipuruga või šokolaadikiledest mustriga.
3-4 plaaditäit
200 g võid
1 1/2 dl suhkrut
1 1/2 dl fariinsuhkrut
1 muna
1 1/2 dl jahu
4 dl kiirkaerahelbeid
1/2 dl maisitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
50 g tumedat šokolaadi
50 g piima- või valget šokolaadi
1 dl hakitud metspähkleid
Selle taigna tegemiseks soovitan jällegi köögikombaini appi võtta: vahusta pehme või suhkrutega, lisa muna ja vahusta veel. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa koos kaerahelveste ja tärklisega taignale. Haki šokolaadid ja pähklid väiksemateks tükkideks ja sega taigna hulka. Viimasena lisa piim.
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja tõsta teelusikaga väikesed tainakuhjad. Oluline on jätta piisavad vahed, sest küpsised vajuvad küpsedes õhukesteks ketasteks. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. NB!Valmis küpsised tõsta koos küpsetuspaberiga jahtuma ja eemalda paberilt alles siis kui need on jahtunud!
Pidulikumal puhul soovitan küpsised sulašokolaadiga katta ja šokolaadikilest mustri peale teha.
3-4 plaaditäit
200 g võid
1 1/2 dl suhkrut
1 1/2 dl fariinsuhkrut
1 muna
1 1/2 dl jahu
4 dl kiirkaerahelbeid
1/2 dl maisitärklist
2 tl küpsetuspulbrit
1 dl piima
50 g tumedat šokolaadi
50 g piima- või valget šokolaadi
1 dl hakitud metspähkleid
Selle taigna tegemiseks soovitan jällegi köögikombaini appi võtta: vahusta pehme või suhkrutega, lisa muna ja vahusta veel. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa koos kaerahelveste ja tärklisega taignale. Haki šokolaadid ja pähklid väiksemateks tükkideks ja sega taigna hulka. Viimasena lisa piim.
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga ja tõsta teelusikaga väikesed tainakuhjad. Oluline on jätta piisavad vahed, sest küpsised vajuvad küpsedes õhukesteks ketasteks. Küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit. NB!Valmis küpsised tõsta koos küpsetuspaberiga jahtuma ja eemalda paberilt alles siis kui need on jahtunud!
Pidulikumal puhul soovitan küpsised sulašokolaadiga katta ja šokolaadikilest mustri peale teha.
Avokaado-kreveti salat
See on tõeline kiirsalat, eeldusel muidugi et kõik komponendid on kohe kapist võtta. Olen seni avokaadost ainult quacamolet teinud, aga uskuge mind, ka see salat tasub proovimist :)
2-le
1 avokaado
1 sl sidrunimahla
100 g kooritud krevette
1-2 sl majoneesi
sidrunipipart
Poolita avokaado, eemalda lusika abil sisu välja ning peenesta kahvliga. Tumenemise vältimiseks nirista kohe peale sidrunimahl ja sega läbi. Nõruta krevetid, sega avokaadoga, lisa majonees ja maitsesta sidrunipipraga. Jaga salat kahe avokaadokoore sisse ja serveeri kohe.
2-le
1 avokaado
1 sl sidrunimahla
100 g kooritud krevette
1-2 sl majoneesi
sidrunipipart
Poolita avokaado, eemalda lusika abil sisu välja ning peenesta kahvliga. Tumenemise vältimiseks nirista kohe peale sidrunimahl ja sega läbi. Nõruta krevetid, sega avokaadoga, lisa majonees ja maitsesta sidrunipipraga. Jaga salat kahe avokaadokoore sisse ja serveeri kohe.
neljapäev, 10. detsember 2009
Krõbedad šokolaadikommid
Selle retseptiga on minu blogis nüüd kokku 100 retsepti :))
Hästi lihtsalt valmivad, kuid väga mõnusad šokolaadised kommid. Suurtele magusasõpradele soovitan kommid kindlasti tumeda šokolaadiga valmistada ja natuke koorelikööri või konjakit maitseks lisada.
25 tk
100 g tumedat või piimašokolaadi
50 g võid
0,5 dl hakitud metsapähkleid
1,5-2 dl purustatud maisihelbeid
1 tl koorelikööri või konjakit
Sulata potis või, tõsta kõrvale ja lisa sinna sulama tükeldatud šokolaad. Maisihelbed purusta minilõikuriga, aga mitte päris jahuks, vaid väikesteks tükkideks. Lisa segule maisihelbed ja pähklid ning kooreliköör (selle võib vabalt ka lisamata jätta). Tõsta teelusika abil šokolaadisegu igasse kommivormi ja pane kommid külmkappi tahenema. Tunni aja pärast on kommid valmis ja võib maiustama hakata.
Hästi lihtsalt valmivad, kuid väga mõnusad šokolaadised kommid. Suurtele magusasõpradele soovitan kommid kindlasti tumeda šokolaadiga valmistada ja natuke koorelikööri või konjakit maitseks lisada.
25 tk
100 g tumedat või piimašokolaadi
50 g võid
0,5 dl hakitud metsapähkleid
1,5-2 dl purustatud maisihelbeid
1 tl koorelikööri või konjakit
Sulata potis või, tõsta kõrvale ja lisa sinna sulama tükeldatud šokolaad. Maisihelbed purusta minilõikuriga, aga mitte päris jahuks, vaid väikesteks tükkideks. Lisa segule maisihelbed ja pähklid ning kooreliköör (selle võib vabalt ka lisamata jätta). Tõsta teelusika abil šokolaadisegu igasse kommivormi ja pane kommid külmkappi tahenema. Tunni aja pärast on kommid valmis ja võib maiustama hakata.
Apelsinimuffinid
Jällegi üks jõuluaega sobiv magusaretsept. Valmistasin need muffinid Robini lasteaia jõululaadaks ja loodan, et lastele maitsevad. Retsept pärineb 100 Rooga Muffinid2 raamatust ja muudatusi tegin vaid niipalju, et glasuurisin muffinid piparkoogiglasuuriga ja puistasin peale riivitud apelsinikoort ning värvilisi nonparelle. Muide, äkki keegi oskab öelda, et millised pabervormid ei jää küpsetades muffinite külge kinni? Ma olen nüüd viimasel ajal küpsetanud muffineid võiga määritud vormides ja siis valmis muffinid tõstnud pabervormide sisse, sest muidu olid need lootusetult paberi küljes kinni.
12 tk
2 muna
2 dl suhkrut
100 g sulatatud võid
2 dl hapukoort
1 apelsini riivitud koor
4,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
2 sl peenelt riivitud apelsinikoort
2 sl sulavõid
2 sl apelsinimahla
Vahusta munad suhkruga ning lisa sulavõi ja hapukoor. Pese hoolikalt apelsin ja riivi koor, lisa see taignale. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega kõik ühtlaseks taignaks. Määri muffinipann võiga (või kata pesad paberist muffinivormidega) ja tõsta igasse vormi tainast. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
Glasuuri jaoks sega kõik komponendid ühtlaseks seguks, lase veidi tahkuda ja nirista siis jahtunud muffinitele.
12 tk
2 muna
2 dl suhkrut
100 g sulatatud võid
2 dl hapukoort
1 apelsini riivitud koor
4,5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
Glasuur:
2 dl tuhksuhkrut
2 sl peenelt riivitud apelsinikoort
2 sl sulavõid
2 sl apelsinimahla
Vahusta munad suhkruga ning lisa sulavõi ja hapukoor. Pese hoolikalt apelsin ja riivi koor, lisa see taignale. Sega jahu küpsetuspulbriga ja sega kõik ühtlaseks taignaks. Määri muffinipann võiga (või kata pesad paberist muffinivormidega) ja tõsta igasse vormi tainast. Küpseta 200 kraadises ahjus 15-20 minutit.
Glasuuri jaoks sega kõik komponendid ühtlaseks seguks, lase veidi tahkuda ja nirista siis jahtunud muffinitele.
Mangokana
Väga huvitava vürtsikas-magusa maitsega kanaroog, mille teravust saab vähendada kui suurendada koore kogust ja panna mangokastet vähem. Meile vürtsikad toidud meeldivad ja lisasin juurde ka hakitud tšillipipart.
Retsepti leidsin 100 Rooga Linnuliharaamatust, kuid tegin mõned täiendused.
4-le
400 g kanafileed (kintsuliha sobib ka)
1 mangokonserv (420 g)
1 dl 10% rõõska koort
2-4 sl teravat mangokastet või tšillikastet
basiilikut
soola
õli
Lõika kanafileed väiksemateks tükkideks, pruunista pannil õlis ja tõsta siis kaussi. Püreesta mangokonserv ja kalla wokpannile, kuumuta ja lisa siis terav mangokaste ning rõõsk koor. Maitsesta kaste ja hauta 10 minutit, lisa pruunistatud kanafileed ja hauta veel 10 minutit. Juurde sobib pakkuda riisi või kuskussi.
Retsepti leidsin 100 Rooga Linnuliharaamatust, kuid tegin mõned täiendused.
4-le
400 g kanafileed (kintsuliha sobib ka)
1 mangokonserv (420 g)
1 dl 10% rõõska koort
2-4 sl teravat mangokastet või tšillikastet
basiilikut
soola
õli
Lõika kanafileed väiksemateks tükkideks, pruunista pannil õlis ja tõsta siis kaussi. Püreesta mangokonserv ja kalla wokpannile, kuumuta ja lisa siis terav mangokaste ning rõõsk koor. Maitsesta kaste ja hauta 10 minutit, lisa pruunistatud kanafileed ja hauta veel 10 minutit. Juurde sobib pakkuda riisi või kuskussi.
teisipäev, 8. detsember 2009
Apelsini-šokolaadi küpsised
Krõbedad apelsinikoorega maitsestatud šokolaadi-pähkliküpsised on nii maitsvad, et neid tuleks lausa topeltports teha :) Kui piparkookidest isu täis söödud ja tahaks midagi erilist proovida, siis soovitan kindlasti neid küpsiseid teha.
35 tk
100 g võid
1 1/4 dl suhkrut
1 1/4 dl fariinsuhkrut
100 g tumedat šokolaadi
1 apelsini riivitud koor
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut
5 dl jahu
3/4 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 dl mandlilaaste
0,5 dl purustatud metspähkleid
Vahusta toasoe või suhkrutega kohevaks, lisa muna, riivitud apelsinikoor ja vaniljesuhkur. Sulata šokolaad kuumaveevannil ja lisa taignale. Sega jahu soodaga, puista juurde pisut soola ja pähklid. Lisa jahusegu muna-šokolaadivahule ning sega ühtlaseks taignaks. Kõike seda on hästi mugav köögikombainiga teha :)
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga, veereta pallikesed ning pane need piisava vahega küpsetusplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 8-10 minutit. Hoia silm peal, et liigselt ei pruunistuks!
35 tk
100 g võid
1 1/4 dl suhkrut
1 1/4 dl fariinsuhkrut
100 g tumedat šokolaadi
1 apelsini riivitud koor
1 muna
1 tl vaniljesuhkrut
5 dl jahu
3/4 tl soodat
näpuotsatäis soola
1 dl mandlilaaste
0,5 dl purustatud metspähkleid
Vahusta toasoe või suhkrutega kohevaks, lisa muna, riivitud apelsinikoor ja vaniljesuhkur. Sulata šokolaad kuumaveevannil ja lisa taignale. Sega jahu soodaga, puista juurde pisut soola ja pähklid. Lisa jahusegu muna-šokolaadivahule ning sega ühtlaseks taignaks. Kõike seda on hästi mugav köögikombainiga teha :)
Kata küpsetusplaat küpsetuspaberiga, veereta pallikesed ning pane need piisava vahega küpsetusplaadile. Küpseta 180 kraadi juures 8-10 minutit. Hoia silm peal, et liigselt ei pruunistuks!
esmaspäev, 7. detsember 2009
Lasanje šampinjoni-hakklihakastmega
Nädalavahetusest oli järel umbes pool karpi šampinjone mis lausa ootasid, et neist täna mingi söök valmistataks. Õnneks leidus külmkapis ka kanahakkliha ja pastakastet ning tekkiski hea mõte lasanjet teha. Meie lapsed ju tegelikult seeni ei söö, aga mul õnnestus need šampinjonid siin roas nii hästi ära peita, et kumbki ei osanud isegi kahtlustada nende olemasolu :)) Tõeliselt hea lasanje!
4-le
12 lasanjeplaati
Hakklihakaste:
300 g kanahakkliha
100 g šampinjone
0,5 purki Felix´i Pepperoni & Garlic pastakastet
1 sibul
2 dl keedetud vett
SM puljongimaitseainet
soola
pipart
peterselli
Juustukaste:
0,5 l piima
1 dl piima + 1,5 sl jahu
1 puljongikuubik
100 g Merevaigu sulajuustu
50 g riivjuustu
Peale raputamiseks:
50-100 g juustu
Tükelda sibul ja šampinjonid väikesteks kuubikuteks ning prae mõni minut pannil õlis. Tõsta siis kõrvale ja prae pannil hakkliha. Valimis hakklihale lisa sibula-seenesegu, pastakaste, kuum vesi ning hauta 10-15 minutit. Maitsesta kaste ja tõsta siis pliidilt.
Juustukastme tegemiseks kuumuta 0,5 l piima peaaegu keemiseni ning lisa siis puljongikuubik ja jahuga korralikult segatud 1 dl piima. Sega vispliga, et ei tekiks tükke. Nüüd lisa sulajuust ning tõsta paksenenud kaste pliidilt. Viimasena sega juurde riivitud juust.
Võta klaasist lasanjevorm ning tõsta põhja üks kulbitäis juustukastet. Aseta peale 3 lasanjeplaati, kata pealt 1/3 hakklihakastmega ja juustukastmega, korda nii veel kolm kihti. Viimaseks kihiks lao lasanjeplaadid ja vala üle järelejäänud juustukastmega. Kata vorm fooliumiga ning küpseta 200 kraadises ahjus 40-50 minutit, kuni lasanjeplaadid on pehmenenud. Eemalda foolium, raputa peale riivjuust ja küpseta veel 5 minutit. Enne serveerimist lase lasanjel 10 minutit jahtuda.
pühapäev, 6. detsember 2009
Mustikapirukas hapukoorekattega
Hea retsept juhuks, kui tekib ootamatu koogiisu, aga midagi keerulist ei viitsi teha. Nisukliide asemel võib kasutada ka kaerahelbeid või kaerakliisid.
Põhi:
100 g võid
0,75 dl suhkrut
1 muna
2 dl jahu
1 dl nisukliisid
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
3 dl mustikaid
1 sl tärklist
Kate:
2,5 dl hapukoort
1 muna
0,75 dl suhkrut
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna, küpsetuspulbriga segatud jahu ja nisukliid. Vala taigen võitatud 24 cm, läbimõõduga pirukavormi või lahtikäivasse koogivormi. Sega (külmutatud) mustikad tärklisega ja kalla taignale. Vahusta muna suhkruga, sega juurde hapukoor ning tõsta ühtlaselt mustikate peale. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit.
Põhi:
100 g võid
0,75 dl suhkrut
1 muna
2 dl jahu
1 dl nisukliisid
1 tl küpsetuspulbrit
Täidis:
3 dl mustikaid
1 sl tärklist
Kate:
2,5 dl hapukoort
1 muna
0,75 dl suhkrut
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna, küpsetuspulbriga segatud jahu ja nisukliid. Vala taigen võitatud 24 cm, läbimõõduga pirukavormi või lahtikäivasse koogivormi. Sega (külmutatud) mustikad tärklisega ja kalla taignale. Vahusta muna suhkruga, sega juurde hapukoor ning tõsta ühtlaselt mustikate peale. Küpseta 200 kraadises ahjus 25-30 minutit.
Seafilee-šampinjonihautis sinepikastmega
Selle hautise puhul ei pea koostiosi lisades retseptis näpuga järge ajama, vaid kõiki aineid võib panna täpselt enda maitse järgi. Valmis roog on mahlane ja liha mõnusalt pehmeks haudunud.
4-le
500 g seafileed
2 punast sibulat
1 suurem küüslauguküüs
0,5 karpi värskeid šampinjone
100 g Merevaigu sulajuustu
2 sl teralist sinepit (Põltsamaa Inglise sinep)
u. 5 dl köögiviljapuljongit
Lõika liha õhukesteks viiludeks ja viilud omakorda 3-ks. Koori ja haki sibulad, purusta küüslauguküüs ja haki seened. Kuumuta pannil õli ning prae sibulaid ja purustatud küüslauku paar minutit. Tõsta need siis suuremale hautamiseks sobivale pannile. Järgmisena prae õlis šampinjoniviilud ning tõsta ka need sibula-küüslaugu juurde. Viimasena pruunista pannil lihaviilud ning lisa siis seente ja sibula-küüslaugu juurde. Kalla peale nii palju puljongit, et kõik oleks kaetud ja lõpuks lisa sulajuust ja sinep. Hauta keskmisel kuumusel kaanega kaetult umbes 30-40 minutit, kuni liha on mõnusalt pehme ja kaste paksenenud. Vajadusel maitsesta veel soola-pipraga. Paku kõrvale kartuliputru või riisi.
4-le
500 g seafileed
2 punast sibulat
1 suurem küüslauguküüs
0,5 karpi värskeid šampinjone
100 g Merevaigu sulajuustu
2 sl teralist sinepit (Põltsamaa Inglise sinep)
u. 5 dl köögiviljapuljongit
Lõika liha õhukesteks viiludeks ja viilud omakorda 3-ks. Koori ja haki sibulad, purusta küüslauguküüs ja haki seened. Kuumuta pannil õli ning prae sibulaid ja purustatud küüslauku paar minutit. Tõsta need siis suuremale hautamiseks sobivale pannile. Järgmisena prae õlis šampinjoniviilud ning tõsta ka need sibula-küüslaugu juurde. Viimasena pruunista pannil lihaviilud ning lisa siis seente ja sibula-küüslaugu juurde. Kalla peale nii palju puljongit, et kõik oleks kaetud ja lõpuks lisa sulajuust ja sinep. Hauta keskmisel kuumusel kaanega kaetult umbes 30-40 minutit, kuni liha on mõnusalt pehme ja kaste paksenenud. Vajadusel maitsesta veel soola-pipraga. Paku kõrvale kartuliputru või riisi.
teisipäev, 1. detsember 2009
Soe kana-kuskussi salat parmesani-sinepikastmega
Tuntavalt küüslaugune ja toitev kana-kuskussisalat erineb sellepoolest, et seda serveeritakse soojalt. Valmistamine on küll veidi rohkem aeganõudev, kuid kanafilee võib juba hommikul või eelmisel õhtul marinaadi panna ning ka kastme saab varem valmis teha ja serveerimiseni külmkapis hoida. Retsept pärineb Oma Maitse ajakirjast, kuid on saanud mõned minupoolsed muudatused.
4-le
1 suurem kanafilee
0,5 dl oliivõli
0,5 sidruni mahl
1 küüslauguküüs
natuke sidrunipipart
Kaste:
1 dl riivitud parmesani
1,5,sl inglise sinepit
2 dl hapukoort
1 dl majoneesi
2 küüslauguküünt
1 sl sidrunimahla
sojakastet
Kuskuss:
2 dl kuskussi
1 sl võid
1 sl kuivatatud basiilikut
3 dl köögiviljapuljongit
Lisandiks:
2 viilu röstsaia
1 sl oliivõli
parmesanilaaste
2 suurt tomatit või 200 g kirsstomateid
Marinaadi valmistamiseks purusta küüslauguküüs, sega kausis oliivõli ja sidrunimahlaga ning aseta sinna kanafilee, raputa juurde natuke sidrunipipart. Hoia marinaadis 3 tundi kuni üleöö.
Kastme jaoks sega kausis sinep, hapukoor ja majonees. Lisa purustatud küüslauguküüned, sidrunimahl, riivitud parmesan ja maitsesta sojakastmega. Hoia serveerimiseni külmkapis.
Sulata potis või ja kuumuta kuskussi mõni minut. Lisa purustatud küüslauguküüs, basiilik ja puljong ning keeda 5 minutit. Tõsta pott tulelt, kata kaanega ja lase 10 minutit kuskussil paisuda.
Lõika röstsaiadel koorik ära ning haki saiad kuubikuteks, nirista peale oliivõli ja küpseta 200 kraadises ahjus u. 5-10 minutit, ehk kuni saiakuubikud on kuldsed.
Kuumuta panni õli ning prae marineeritud kanafilee küpseks, valmis fileele maitsesta soolaga. Soovitan kanafilee enne küpsetamist pooleks lõigata, nii küpseb see kiiremini ja ei jää keskelt toores.
Ja ongi aeg salatikomponendid ühendada: aseta serveerimisalusele kuskuss, jaota peale salatikaste ja tükeldatud tomatid. Lõika kanafilee viiludeks ning tõsta salatile. Kõige peale puista parmesanilaastud ja saiakrutoonid ning serveeri kohe.
4-le
1 suurem kanafilee
0,5 dl oliivõli
0,5 sidruni mahl
1 küüslauguküüs
natuke sidrunipipart
Kaste:
1 dl riivitud parmesani
1,5,sl inglise sinepit
2 dl hapukoort
1 dl majoneesi
2 küüslauguküünt
1 sl sidrunimahla
sojakastet
Kuskuss:
2 dl kuskussi
1 sl võid
1 sl kuivatatud basiilikut
3 dl köögiviljapuljongit
Lisandiks:
2 viilu röstsaia
1 sl oliivõli
parmesanilaaste
2 suurt tomatit või 200 g kirsstomateid
Marinaadi valmistamiseks purusta küüslauguküüs, sega kausis oliivõli ja sidrunimahlaga ning aseta sinna kanafilee, raputa juurde natuke sidrunipipart. Hoia marinaadis 3 tundi kuni üleöö.
Kastme jaoks sega kausis sinep, hapukoor ja majonees. Lisa purustatud küüslauguküüned, sidrunimahl, riivitud parmesan ja maitsesta sojakastmega. Hoia serveerimiseni külmkapis.
Sulata potis või ja kuumuta kuskussi mõni minut. Lisa purustatud küüslauguküüs, basiilik ja puljong ning keeda 5 minutit. Tõsta pott tulelt, kata kaanega ja lase 10 minutit kuskussil paisuda.
Lõika röstsaiadel koorik ära ning haki saiad kuubikuteks, nirista peale oliivõli ja küpseta 200 kraadises ahjus u. 5-10 minutit, ehk kuni saiakuubikud on kuldsed.
Kuumuta panni õli ning prae marineeritud kanafilee küpseks, valmis fileele maitsesta soolaga. Soovitan kanafilee enne küpsetamist pooleks lõigata, nii küpseb see kiiremini ja ei jää keskelt toores.
Ja ongi aeg salatikomponendid ühendada: aseta serveerimisalusele kuskuss, jaota peale salatikaste ja tükeldatud tomatid. Lõika kanafilee viiludeks ning tõsta salatile. Kõige peale puista parmesanilaastud ja saiakrutoonid ning serveeri kohe.
Tšilline kookose-kanakarri
Mõnus vürtsikas wokroog, mis aitab eemale peletada nii koledast ilmast põhjustatud sügismasenduse, kui ka kõik külmetushaiguste pisikud :)
4-le
1 suurem kanafilee
1 punane sibul
3 küüslauguküünt
3 cm tükk värsket ingverit
1 punane tšillikaun
2 sl sojakastet
1 purk kookospiima
3 sl laimimahla
Serveerimiseks:
keedetud riisi
Lõika kanafilee kuubikuteks, peenesta sibul, küüslaugud, tšilli ja ingver. Kuumuta wokpannil õli ja prae kanafilee peaaegu küpseks, tõsta siis pannilt kaussi. Nüüd kuumuta pannil hakitud sibul, küüslauguküüned, tšilli ja ingver, lisa sojakaste, kookospiim ja paari minuti pärast ka wokitud kanafileed. Hauta mõni minut ja viimasena lisa laimimahl. Vajadusel maitsesta veel sojakastmega. Serveeri keedetud riisiga.
4-le
1 suurem kanafilee
1 punane sibul
3 küüslauguküünt
3 cm tükk värsket ingverit
1 punane tšillikaun
2 sl sojakastet
1 purk kookospiima
3 sl laimimahla
Serveerimiseks:
keedetud riisi
Lõika kanafilee kuubikuteks, peenesta sibul, küüslaugud, tšilli ja ingver. Kuumuta wokpannil õli ja prae kanafilee peaaegu küpseks, tõsta siis pannilt kaussi. Nüüd kuumuta pannil hakitud sibul, küüslauguküüned, tšilli ja ingver, lisa sojakaste, kookospiim ja paari minuti pärast ka wokitud kanafileed. Hauta mõni minut ja viimasena lisa laimimahl. Vajadusel maitsesta veel sojakastmega. Serveeri keedetud riisiga.